Ponge (2021)Beschaamd over de stand van zaken zoals die is, beschaamd over al die plompe vrachtwagens die in ons voorbijrijden, over die fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, theaters, openbare gebouwen, die veel meer zijn dan het decor van ons leven, beschaamd over die platvloerse drukte van de mensen, niet alleen om ons heen, hebben wij opgemerkt dat de Natuur, die veel machtiger is dan de mens, tien keer zo weinig lawaai maakt, en dat de natuur in de mens, ik bedoel het verstand, helemaal geen geluid maakt.

(Proëmia, 1929-30)

Naar aanleiding van het ontdekken van de Franse schrijver/dichter Francis Ponge (1899-1988) neem ik zijn queeste naar het ‘heroveren van de werkelijkheid’ verder over. Het zijn niet zijn literaire woorden die zullen worden herhaald, maar eerder de gedachten, mechanismen en drijfveren van Ponge.

Want er bestaat niets dat niet iets anders aanraakt.
Want het paradijs, dat zijn de anderen.

[want theater denkt]

Ik geloof echt dat theater een verheldering is van onze situatie, ons leven, onze geschiedenis … Ponge wil niets anders dan het vereenvoudigen, affirmeren en voorstellen van de warboel van het leven, zonder dat het zijn complexiteit verliest. Om naar onszelf te kijken, heeft de wereld ogen nodig. Niet andersom. Dit project wil onderzoeken van wie die ogen dan wel zijn en wat er nog te zien valt. Het is een kwestie van wachten tot zich één van die gelukkige momenten voltrekt waarop de wereld toevallig op hetzelfde moment wil kijken en bekeken wil worden en wij, spelers en publiek, daar net tussendoor lopen. 

Doeleinden:
1. MEN MOET SPREKEN
2. MEN MOET DE MENS TOT LEVEN WEKKEN, HEM TOT ZIJN AANSPOREN
3. MEN MOET DE MENSELIJKE SAMENLEVING AANSPOREN ZODANIG TE ZIJN, DAT IEDER MENS IS
4. MEN MOET DE MENS TERUGPLAATSEN OP ZIJN RANG IN DE NATUUR:
    DIE IS HOOG GENOEG


van:
Ferre Marnef 
dramaturgie: Marie Peeters
kostuum: Helen Van de Vloet
techniek: Max Adams
productie: Desnor & d e t h e a t e r m a k e r
coproductie: CAMPO & De Brakke Grond
met steun van: Stad Antwerpen & Het Bos
dank aan: Anton Parys, Benjamin Cools, Elsemieke Scholte, Gustav Demoen,
Jamy Hollebeke, Louis Janssens, Roos Euwe, Thomas Desmet & Tobias Volckaerts

speeldata:
meer info binnenkort


Mark